Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Taiteilija Elga Sesemannin omakuva.
Elga Sesemann, Omakuva. Ajoittamaton. Kuva: Heikki Tuuli

Kahdet kasvot − Taiteilijoiden omakuvia 25.11.2023−15.9.2024

Museokeskus Riemun toisessa kerroksessa on esillä näyttely Kahdet kasvot – Taiteilijoiden omakuvia (25.11.2023–15.9.2024). Riihimäen taidemuseon kokoelmista koottu näyttely esittelee taiteilijoiden omakuvia ja taiteilijoita kahdesta näkökulmasta: keskiössä on taiteilija sekä ihminen taiteilijaidentiteetin ja taiteilijuuden takana.

Näyttelyssä on esillä suomalaisten taiteilijoiden teoksia, pääasiassa maalauksia 1900-luvun alkupuolelta, kaikkiaan noin sata teosta. Omakuvien lisäksi mukana on muotokuvia taiteilijatovereista, taiteilijoiden perheenjäsenistä ja muista lähipiirin ihmisistä sekä muita sellaisia teoksia, jotka kertovat jotakin taiteilijasta olematta kuitenkaan varsinaisia omakuvia. Nämä teokset täydentävät kokonaisuutta, ne rinnastuvat ja peilautuvat taiteilijoiden omakuvateoksiin. Esillä on myös veistoksia ja kaksipuolisia maalauksia.

Muutamat suomalaiset taiteilijat ovat tunnettuja erityisesti laajoista omakuvien sarjoistaan. Tällaisia ovat muun muassa Helene Schjerfbeck ja Jalmari Ruokokoski, jotka ovat ajallisesti pitkissä omakuvien sarjoissaan kuvanneet varsin rehellisen tuntuisesti itseään. Omakuvia tunnetaan myös mm. Aimo Kanervalta ja Ingrid Ruinilta sekä erilaisissa hahmoissa omakuvansa esittäneeltä Unto Koistiselta.

Näyttelyssä on mukana edellä mainittujen taiteilijoiden teosten ohella teoksia muun muassa seuraavilta taiteilijoilta: Elga Sesemann, Venny Soldan-Brofeldt, Hugo Backmansson, Tyko Sallinen, Eva Bagge, Eero Nelimarkka, Åke Mattas ja Arvo Makkonen.