Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Onni Ojan teos Omenapuut kukkivat vuodelta 1955.
Onni Oja, Omenapuut kukkivat, 1955. Öljy kankaalle. Riihimäen taidemuseo, Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelma.

Onni Oja – Maiseman mestari

15.6.–15.9.2013

Kesällä 2013 Riihimäen taidemuseossa on esillä kansan rakastaman taiteilijan, professori Onni Ojan (1909–2004) maisemamaalauksia esittelevä näyttely. Ojan pelkistetyt, rauhaa huokuvat maalais- ja kaupunkimaiset muodostavatkin taiteilijan tuotannon perusrungon. Maisemamaalausten lisäksi Ojan taiteellinen tuotanto pitää sisällään henkilö- ja muotokuvia, asetelmia sekä monumentaaliteoksia, lasimaalauksia, kirjojen kansia ja kuvitustöitä.

Onni Ojan merkitys suomalaisessa taidemaailmassa kiteytyy hänen monissa rooleissaan: taiteilijana, monumentaalimaalarina, taidekriitikkona ja pedagogina. Taideteollisen oppilaitoksen opettajana ja yliopettajana hän toimi vuosina 1951–1972 ja professorin arvonimen hän sai vuonna 1979. Opetustyönsä ohessa Oja kirjoitti kirjan ”Piirtämisen taito”, joka on edelleen ajankohtainen opas piirtämisen opiskeluun.

Riihimäen taidemuseon kesänäyttelyssä on esillä pääosin yksityiskokoelmista valikoitu n. 80 teoksen kokonaisuus. Näyttely kattaa Onni Ojan tuotannon sotarintamalla kuvatuista maisemamaalauksista Helsinki-aiheisiin ja edelleen ulkomaanmatkoilla syntyneistä St. Ivesin, Chartresin ja Assisin näkymistä suuren yleisön tuntemiin perisuomalaisiin maalaismaisemiin.

Keuruulla syntyneen Onni Ojan elämäntyöllä on vahvat kytkökset Hämeen seutuun. Taiteilija vietti lapsuutensa ja kävi koulunsa Janakkalan Löyttymäessä.

Onni Ojan taiteen vahvuutena on hänen kykynsä herättää katsojassa muistoja; tunteen jostain omakohtaisesti koetusta. Ojan teoksissa usein toistuvilla mutkittelevilla kyläteillä ja peltoja halkovilla joilla on symbolinen merkitys: ne johdattavat katsojan johonkin kaivattuun, erityiseen paikkaan.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös ensimmäiseen Onni Ojasta tehtyyn taidehistorialliseen tutkimukseen pohjautuva taiteilijan taidetta ja elämää käsittelevä kirja. Kirjassa esitellään Ojan taiteellisen toiminnan eri puolia viidestä eri näkökulmasta. Artikkelien kirjoittajina ovat FM Kirsti Bergström, FM Tanja Pääskynen, HuK Mira Arkko, FT Johanna Ruohonen ja FM Marja Laine.