Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Mustavalkoinen valokuva Pentti Wähäjärvestä Helsingissä sijaitsevan liiketilansa edustalla.
Pentti Wähäjärvi

Pentti Wähäjärvi

Pentti Wähäjärvi (18.4.1912−19.10.1999) oli lapsuutensa Riihimäellä viettänyt ja pitkän uran Helsingissä tehnyt taide- ja antiikkikauppias. Wähäjärvi perusti ensimmäisen osto- ja myyntiliikkeensä Kalevankatu 14:sta vuonna 1937.  Myöhemmin, 1950−60-luvun vaihteessa Wähäjärvi laajensi liikettään vuokratessaan viereisestä talosta numerosta 16 laajemman 140 neliön liiketilan pelkästään taidekauppaa varten. Samoihin aikoihin Wähäjärvi osti antiikkikauppias Anton Nordqvistin antiikkiliikkeen Kasarmintorilta, Makasiinikatu 7:stä.

Moni muistaa Pentti Wähäjärven tämän antiikkiliikkeen ajoilta. Wähäjärvi oli myynyt vuonna 1973 Kalevankadulla toimivan taideliikkeensä Patrik Grahnille ja siirtynyt palvelemaan asiakkaitaan antiikkiliikkeen puolelle Kasarmintorin varrelle vaimonsa Tatjanan puolesta. Wähäjärvi valitsi asiakkaansa huolellisesti: kaikille ovelle pyrkijöille ei välttämättä antiikkiliikkeen ovea avattu lainkaan. Sen sijaan vanhat hyväksi todetut asiakkaat ja keräilijät olivat tervetulleita tekemään kauppoja.

Taide ja antiikki olivat Pentti Wähäjärvelle sekä työ että harrastus. Hän keräsi kokoelmaansa määrätietoisesti ostaen häntä kiinnostavia ja miellyttäviä teoksia. Samaa periaatetta Wähäjärvi noudatti tehdessään ostoja taide- ja antiikkiliikkeeseensä. Kalevankadun liikkeessä etuhuone oli varattu suuren yleisön rakastamalle taiteelle, seuraava arvotaiteelle eli klassikoille, takahuone eli ”kauhukammari” nykytaiteen erikoisuuksille. Tärkeimmät teokset olivat esillä Wähäjärvien kodissa Fredrikinkadulla. Helene Schjerfbeckin teoksille oli varattu olohuoneesta seinä joka oli suojassa maalauksille vahingolliselta auringonvalolta. Samoin kuin liikkeissä, myös Wähäjärvien kotona seinät olivat täynnä vieri viereen ripustettuja tauluja ja tasot olivat täynnä taide- ja antiikkiesineitä.

Wähäjärven tytär Eva Repo muisteli että hänen sänkynsä viereiseen vitriiniin nojasi raskaissa kehyksissään Tyko Sallisen ”Jytkyt”. Wähäjärvi oli hankkinut sen taiteen keräilijä, arkkitehti Sigurd Frosterukselta. Nuori Eva piti maalausta niin synkkänä että nukahti mieluummin selkä Tyko Sallisen mestariteokseen päin käännettynä.

Pentti Wähäjärvi oli monisärmäinen henkilö ja hänellä oli omien sanojensa mukaan ”italialainen temperamentti”.  Hän saattoi kuohahtaa, mutta tasaantua sitten nopeasti. Pentti Wähäjärvellä oli kolme lasta, joiden koulutuksesta hän halusi pitää hyvän huolen jotta nämä pärjäisivät tulevaisuudessa. Itse Wähäjärvi kommunikoi sujuvasti vain suomeksi: lastensa hän halusi saavan hyvän kielitaidon.

Perhe, suku ja lapsuuden kotimaisemat olivat Pentti Wähäjärvelle tärkeitä. Jouluisin Pentti Wähäjärvi tuli perheineen Riihimäelle kuuntelemaan jumalanpalvelusta ja tuomaan kynttilöitä Riihimäen hautausmaalle Wähäjärvien sukuhaudalle. Hengellisyys ja terveellisemmät elintavat tulivat Pentti Wähäjärven elämään tämän äidin kuoleman jälkeen 1958. Vakavoituminen näkyi keskittymisenä entistä tiiviimmin työhön taiteen parissa.

Pentti Wähäjärvi oli tähdännyt johdonmukaisesti omien kokoelmiensa museoimiseen 1950-luvun lopulta asti. Idean hän oli saanut vuonna 1936 Taidehallissa pidetystä yksityisten kokoelmien näyttelystä.

Ensimmäiset neuvottelut kokoelman lahjoituksesta käytiin 1960-luvun loppupuolella. Neuvottelut keskeytyivät tuolloin, mutta jatkuivat 1990-luvun alussa Wähäjärven saatua tietää vakavasta sairaudestaan. Vuonna 1993 Pentti Wähäjärvi lahjoitti kokoelmansa Riihimäen kaupungille. Ensimmäinen lahjoituskokonaisuus sisälsi 250 teosta: monet Tyko Sallisen, Jalmari Ruokokosken ja Marcus Collinin teokset tulivat Riihimäelle tässä yhteydessä.

Pentti Wähäjärvi työskenteli antiikkiliikkeessään aina 1990-luvun puoleenväliin saakka. Kokoelmaansa hän kerrytti aina vuoteen 1999 saakka. Kokoelma sisältää 99 lahjoituskokonaisuutta, taidetta ja antiikkia, kaikkiaan yli 2100 objektia. Pentti Wähäjärvi sai elämänsä loppupuolella nähdä elämäntyönsä saavan ansaitsemansa arvostuksen. Hänen kokoelmalahjoituksensa myötä Riihimäelle perustettiin taidemuseo 1994. Pentti Wähäjärvi kuoli Helsingissä 87-vuotiaana 19.10.1999. Hänet on siunattu viimeiseen lepoon Riihimäen hautausmaalle Wähäjärvien sukuhautaan.