Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Oranssi

Oranssi on saanut nimensä appelsiinilta, ja monissa kielissä tästä väristä ja hedelmästä käytetään edelleen samaa sanaa. Kuten appelsiinista saa paljon C-vitamiinia ja virtaa, toimii myös oranssi väri piristäjänä ja voiman tuojana.

Sanotaan, että oranssi vaikuttaa kaikkein kuumimmalta väriltä. Oranssin on havaittu myös lisäävän ruokahalua. Oranssiin liitetään sellaisia sanoja kuin voima, menestys, viehätysvoima, vetovoima, auktoriteetti ja ilo.

Oranssin värin nimeämiselle ei pitkään koettu tarvetta useissa länsimaalaisissa kielissä. Monet asiat, jotka itse asiassa ovat oransseja (kuten liekit, hiukset jne.) kuvattiin punaisina. Oranssille ei ollut eurooppalaisissa kielissä nimeä ennen appelsiinin (engl. orange) saapumista Eurooppaan noin 900- tai 1000-luvulla arabialaisten kauppiaiden matkassa. Väritermin tunnettavuus kasvoi appelsiinien tunnettavuuden myötä.

Persiankielinen narang ja arabiankielinen ’Naranj’ tulevat sanskriitin sanasta narangah, joka tarkoittaa ”norsujen suosimaa hedelmää”, eli juuri appelsiinia. Myös suomen kieleen oranssi on vakiintunut vasta 1900-luvulla, ja vielä 1900-luvun puolivälinkin sanakirjoissa puhuttiin appelsiininkeltaisesta.

Ensimmäisiä oranssin pigmenttejä olivat luonnon okrat, jotka liikkuivat keltaokran ja punaokran välimaastossa. Kuten kaikki maapigmentit, nämä sävyt olivat melko sameita ja sisälsivät epäpuhtauksia jotka alensivat värien intensiteettiä. Antiikissa käytettiin realgaaria, arsenikkipohjaista mineraalia, josta saatiin oranssia pigmenttiä. Antiikin roomalaiset kehittivät myös lyijypunaisen, joka oli käytännössä punaoranssi väri.

1800-luvun alussa kehitettiin aiempaa hehkuvampi kromioranssi, sitten vielä kirkkaampi kadmiumoranssi ja 1900-luvun orgaanisten synteettisten pigmenttien myötä oranssi väri saatiin lopulta hehkumaan liekehtivän auringon tapaan.

Oranssi väri liittyy myös henkisyyteen. Erityisesti Aasiassa alkunsa saaneissa uskonnoissa oranssi on pyhä väri, jota nähdään mm. buddhalaismunkkien kaavuissa ja joka on myös valaistumisen, eli korkeimman tietoisuuden tilan väri.