Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Vanhoja mustavalkoisia visiittikorttikuvia.
Riihimäen kaupunginmuseo kuvakokoelmat.

Visiittikortteja – Visiittikorttikuvia Riihimäen kaupunginmuseon kokoelmista

Visiittikortteja – Visiittikorttikuvia Riihimäen kaupunginmuseon kokoelmista -näyttelyssä (16.12.2023–15.9.2024) on esillä Riihimäen kaupunginmuseon kokoelmiin kuuluvia visiittikortteja 1800-luvulta lähtien. Riihimäellä että muutamissa suurimmissa kaupungeissa toimineissa, valokuvaamoissa kuvattuja visiittikortteja. Näyttelyssä esillä olevat visiittikortit ovat valokuvakopioita kokoelman alkuperäisistä visiittikorteista. Näyttelyssä esitellään visiittikortteja aina 1800–luvun lopulta lähtien. Mukana on myös muun muassa muutamia kameroita sekä visiittikorttialbumeita.

Visiittikortteja käytettiin laajasti 1860-luvulta 1900-luvun alkupuolelle asti. Aluksi niitä käytettiin nimensä mukaisesti vierailujen yhteydessä käyntikorttien tapaan. Kyseessä oli sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyvä tapa ja muoti-ilmiö. Visiittikortteja jätettiin vierailun isännälle tai emännälle, tai annettiin muistoiksi ystäville, lähetettiin lähipiirin ihmisille tai mielitietylle.

Niin visiittikorttien antaminen kuin siihen kuuluvat etiketit liittyivät aluksi yläluokkaiseen kyläilykulttuuriin. Vähitellen visiittikorttimuoti levisi yläluokan piiristä myös keskiluokkaan ja muuhun kansanryhmään. Myös kuvan luonne muuttui: kuva ei ollut enää vain vierailutervehdys vaan valokuva, johon saatettiin mennä yhdessä. Valokuviin asettauduttiin yhdessä ystävän, perheen tai muun isomman ryhmän tai jopa lemmikkieläinten kanssa. Valokuviin sonnustauduttiin parhaimpiin pukeutuneena tai jopa ammattiuniformussa. 1800–luvun loppupuolella kokovartalokuvat olivat tyypillisiä visiittikorteissa. Rekvisiitalla rakennettiin salonkimaista miljöötä huonekaluineen ja muine tavaroineen sekä puisto- ja maisemataustoineen.

Visiittikortit olivat pieniä vakiomuotoisia henkilökuvia, jotka liimattiin valokuvaamossa pohjalle, jossa oli usein kauniisti kirjoitettuna muun muassa valokuvaajan tai kuvaamon nimi sekä paikkakunta. Kuvia otettiin niin kiertävissä valokuvaamoissa kuin suurempien kaupunkien valokuvaamoissa tai ulkomaanmatkoilla. Myös Riihimäellä oli valokuvaamoja, joissa visiittikortteja kuvattiin.

Visiittikortit jäivät hiljalleen pois muodista 1800-luvun loppupuolella, mutta Suomessa ja myös Riihimäellä ne pysyivät suosittuina aina 1920-luvulle saakka.

Visiittikortteja – Visiittikorttikuvia Riihimäen kaupunginmuseon kokoelmista 16.12.2023–15.9.2024, Museokeskus Riemu, Temppelikatu 8.