Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Anniina Vainionpää teos Talvi vuodelta 2014.
Anniina Vainionpää, Talvi, 2014. Puupiirros.

Anniina Vainionpää – Hiljainen tieto

11.6.–20.9.2015

Anniina Vainionpää (s.1979) on riihimäkeläinen kuvataiteilija ja taidegraafikko. Hänen työhuoneensa sijaitsee Turengissa Harvialan kartanon entisessä autotallirakennuksessa. Vainionpää on tehnyt pääasiassa puupiirroksia ja monotypioita vuodesta 2004 alkaen. Vainionpää käyttää usein puupiirroksissaan reduktio- eli poistomenetelmää. Vedossarjat ovat pieniä ja vedokset ovat usein keskenään erilaisia.

Taiteilija luonnehtii teostensa aiheita ja syntyprosessia seuraavalla tavalla:

Tutkin töissäni yksinolon ja yksinäisyyden eroja, luontokokemuksia ja sisäisen rauhan etsintää. Olen kulkenut pienestä pitäen metsässä isäni kanssa, usein hänen olkapäillään istuen. Olen ollut mukana istuttamassa metsää, keräämässä polttopuuta ja metsästämässä. Isältä pääsi monta saalista karkuun nelivuotiaan kailottaessa olkapäillä. Yhdessäolo yleensä kiireisen vanhemman kanssa oli niin ihanaa, että muistan sen tunteen vieläkin. Nyt yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin oma lapseni opetti minut uudelleen tarkastelemaan lähimetsien yksityiskohtia: ketunleipiä, kastematoja ja sammalia. Työhuoneeni ulko-ovelta on kahdenkymmenen askeleen matka metsään. Siellä olen istunut ihmettelemässä tuttuja jo unohtuneita ihmeitä. Elämän kiertokulku näkyy luonnossa hyvin konkreettisesti: jokin elää, kuolee, muuttuu mullaksi ja ravitsee jonkun toisen kasvua ja elämää. Arvostamme luonnossa poikkeavaa kauneutta ja erilaisuutta: erikoisen värisiä kukkia, pahkaisia puita, kummallisia sieniä. Kunpa sama kunnioitus näkyisi myös suhteessamme muihin ihmisiin ja itseemme.

Teosteni hahmot ovat muutoksen keskellä, etsien rauhaa itsensä ja ympäristönsä kanssa. Metsässä valo siivilöityy oksien, lehtien ja neulasten lävitse. Tämä vaikutelma sai minut kokeilemaan erilaisia vedospapereita, kuultavia värejä, kultaa ja hopeaa. Töissäni usein toistuva naishahmo edustaa minulle äitiä, joka kuoli ennen aikojaan, mutta myös naisena olemisen ihanteita, odotuksia ja rooleja, joita ylläpidämme pystyäksemme elämään ja olemaan. Hyvä elämä alkaa itsensä hyväksymisestä. Tasapainon löytäminen vaatii usein paljon aikaa ‒ joskus koko elämän.

Taidegrafiikassa minua kiehtoo se, että varsinainen tuotos valmistuu lukuisten eri vaiheiden kautta laatalta paperille tai muulle pinnalle. Värien sekoittelu ja eri väriyhdistelmien kokeilu on iso osa sitä mitä haluan grafiikan avulla tutkia. En tee värisuunnitelmia puupiirroksiini vaan testailen eri vaihtoehtoja ja etsin sopivia yhdistelmiä kokeillen. Painaminen eli värin litistyminen, leviäminen ja imeytyminen sekä työn kääntyminen peilikuvaksi ovat työskentelyni keskiössä kiinnostavien värisommitelmien lisäksi. Vedostan työni käsin hiertämällä. Se on minulle sekä työvaihe vedossarjan tekoprosessissa että tärkeä keino taivuttaa väri ja piirrosjälki tahtooni.

- Anniina Vainionpää