Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Samuli Laurinollin teos Duo maisemassa II vuodelta 2013
Samuli Laurinolli, Duo maisemassa II, 2013

Elävää taidetta Häme! Hämeen aluetaidenäyttely

12.10.2013–19.1.2014

12.10.2013 avautuvaan Elävää taidetta Häme! Hämeen aluetaidenäyttelyyn valikoitui lähes sadan hakijan joukosta 28 taiteilijaa. Valinnat suoritti kuvataiteilija, animaatio-ohjaaja Anne Savitie. Näyttely liittyy Art Häme ´13 taideviikkoihin Riihimäellä. Taiteen edistämiskeskus – Kaakkois-Suomen ja Hämeen aluetoimipiste tukee näyttelyä.

Näyttelyyn valikoituneet taiteilijat ovat:

Anne Lehtelä, Anssi Taulu, Jouni Pajavuori, Kaisu Aro, Maija Kimanen, Mari Isotalo, Petteri Kerko, Pirjo Partanen, Samuli Laurinolli, Liisa Louhiala-Pärnänen, Marion Robinson, Olli Larjo, Ahti ja Olli Isomäki, Merja Markkula ja Kirill Lorech, Laura Pohjonen, Riitta Förström, Katja Taskinen, Juha Menna, Ulla Niskanen, Tuija Sarantila, Juha Veltti, Maija Vatanen, Matti Happonen, Riitta Romu, Mika Heinonen, Henry Koljonen ja Jenni Kalsola. Lisäksi mukana on muistisairaiden kuntouttavan päivätoiminnan Rentukan asiakkaiden tekemä taideteos.

Näyttelyyn haettiin teoksia alueen taiteilijoilta ja taideyhdistysten jäseniltä. Teosvalinta toteutettiin lähetettyjen teoskuvien ja/ tai suunnitelmien perusteella. Kuraattori Anne Savitie kiinnitti erityisesti huomiota hakemuksiin, jotka sisälsivät jonkin tuoreen oivalluksen tai – hengen. Vahvoilla olivat myös teokset joissa oli käytetty jonkinlaista uutta, omalaatuista tekniikkaa onnistuneesti. Joukosta erottuivat myös teokset jotka käsittelivät vanhaa aihetta uudesta näkökulmasta.

Näyttelyn teema, elävä taide, antoi taiteilijoille vapauden tulkita aihetta monesta näkökulmasta ja tekniikasta käsin. Mikä on elävää taidetta? Onko elävä taide ajatonta, vai kiinni omassa ajassa? Onko taide elävää vain silloin kun se tapahtuu tässä hetkessä? Mikä tai kuka herättää teoksen henkiin?

Näyttelyn kuraattorin Anne Savitien mielestä kiinnostava taide on elävää, se koskettaa eikä eristäydy norsunluutorneihin. Myös eri taidemuotojen yhdistäminen on hänestä kiinnostavaa. Anne Savitien mukaan elävä taideteos pitää sisällään jonkin tuoreen ajatuksen. Se on tehty elämänläheisistä motiiveista käsin, eikä valkoista galleriatilaa varten. Elävä taide herättää tunteita ja ajatuksia ja puhaltaa kokijaansa henkeä. Se kommunikoi elämän kanssa ja voi myös ottaa kantaa yhteiskuntaan. Elävä taide elää tässä hetkessä ja on altis muutoksille. Se kiinnostaa, kutkuttaa ja jättää jäljen: vaikutuksen kokijaansa. Taide voi muuttaa yhteiskuntaa luomalla uusia näkökulmia siihen, miten yhteiskunta voisi toimia toisin.

Anne Savitie (s. 1979) on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen Ammattikorkeakoulun Taiteen ja viestinnän osastolta sekä animaatio-ohjaajaksi Turun Taideakatemiasta. Hän on ollut aktiivisesti mukana Pispalan Nykytaiteen keskuksen Hirvitalon toiminnassa, toiminut Animatricks-animaatiofestivaalin ohjelmistosuunnittelijana, sekä ollut mukana useissa yhteisötaiteen projekteissa.

Yleisöopastus näyttelyyn su 24.11. klo 15.