Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Niko Luoman teos From zero to one.

Sights – New Photographs: Niko Luoman valokuvateoksia

10.1.–7.3.2004

Valokuvataiteilija Niko Luoman (s. 1970) näyttely Riihimäen taidemuseossa perustuu valokuvasarjaan ”Memory Sights”, joka oli syksyllä 2003 esillä Berliinissä galleria SPHN:ssä. Teokset ovat alumiinille pohjustettuja värivedoksia ja mukana on myös yksi videoteos.

Kaikki näyttelyssä esillä olevat työt ovat valmistuneet vuosien 2002 ja 2003 aikana. Osa teoksista on ollut aikaisemmin esillä näyttelyissä eri puolilla Eurooppaa, mm. Berliinissä, Tukholmassa, Marseillessa, Pariisissa sekä Helsingissä.

Teosten teemoina ovat valokuvan ja muistin, maalauksen ja valokuvan sekä muistin ja kokemuksen suhteet. ”Memory Sights” perustuu henkilökohtaisen kokemuksen pohjalta muistin varassa rakennettuihin maisemakuviin.

Niko Luoma on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2003. Tätä ennen hän on opiskellut valokuvausta Bostonissa, Yhdysvalloissa. Valokuvan ohella Luoma on työskennellyt myös videon, elokuvan, kuvanveiston, installaatioiden ja performanssin parissa.

Valokuvauksessa Luomaa kiinnostaa sen perusluonteeseen kuuluva ominaisuus rajata yksi tietty fragmentti todellisuuden virrasta ja jättää muu informaatio kuvan ulkopuolelle. Niko Luoman teokset ovatkin vasta lähtökohta syvempään sisällölliseen analysointiin. Jää katsojan tehtäväksi täydentää kuvan merkitys, löytää kuvan muodostaman fragmnetin konteksti.