Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Juho Rissasen teos Kankaankutoja vuoldelta 1917.
Juho Rissanen, Kankaankutoja, 1917, öljy kankaalle. Riihimäen taidemuseo, Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelma.

Kutojat – Teoksia Riihimäen taidemuseon kokoelmista

23.4.–25.9.2016

Näyttely Kutojat esittelee Riihimäen taidemuseon Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelmiin kuuluvia teoksia pääosin 1900-luvun alusta. Maalauksissa nähdään käsitöihin ja kodin askareisiin syventyneitä, ajatuksiinsa uppoutuneita kutojia, pyykinpesijöitä ja muita arjen hiljaisia ahertajia sekä maaseudun arjen ja kodin piirin kuvauksia.

Taidemuseon toiseen kerrokseen sijoittuvan näyttelyn teokset ovat punoutuvat Juho Rissasen (1873–1950) kutoja-aiheisten teosten ympärille. Niiden lisäksi esitellään teoksia mm. Akseli Gallen-Kallelalta, Marcus Collinilta, Eero Nelimarkalta, Venny Soldan-Brofeldtilta sekä Juho Rissasen kanssa avioituneelta taiteilijalta Hilda Flodinilta.

Esillä on myös taidemuseon kokoelmiin kuuluva Helene Schjerfbeckin teos Tehdastyöläisiä matkalla työhön (1921–1922), joka on ollut laajasti esillä ulkomailla, viimeksi Japanissa ja Saksassa. Teoksen Schjerfbeck on maalannut 1920-luvun alussa Hyvinkäällä asuessaan ja se kuvaa Hyvinkään villatehtaaseen matkalla olevia naisia.

Kutojat-näyttelyn yhteydessä on esillä myös kahden riihimäkeläislähtöisen taiteilijan Katja Luodon (s. 1978) ja Justus Kantakosken (s. 1988) eli Justus K:n teoksia. Installaatio-, performanssi- ja yhteisötaiteilijana tunnettu kuvataiteilija Katja Luoto yhdistää teoksissaan monia taiteen muotoja, kuten käsityötaidetta ja käsitetaidetta. Muoti- ja esitystaiteilija, muotoilija Justus K:n Kaski-vaatemallistosta valitut, paperista valmistetut uniikit asut tulkitsevat tuoreella tavalla kansantaiteelle tyypillisiä aiheita.

Sekä Justus K:n, että Katja Luodon teokset avaavat uuden näkökulman näyttelyssä esillä oleviin Juho Rissasen maalauksiin sekä muihin kokoelmannäyttelyn teoksiin. Ne yhdistyvät myös hyvin hienolla ja innovatiivisella tavalla käsityötaiteeseen.

Näyttelyn yhteydessä kävijöiden on mahdollista osallistua Hämeen pisimmän kaulaliinan kutomiseen, joka liitetään osaksi Kutojat-näyttelyä Riihimäki-päivänä 11.9.2016.