Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Grigor Auerin teos Pitkärannan rannakylää, Ehättäjän ranta vuodelta 1922.
Grigor Auer, Pitkärannan rannakylää, Ehättäjän ranta, 1922.

Grigor Auer (1882–1967) – Laatokan maalari

16.6.–14.9.2003

Taiteilija Grigor Auer oli syntyisin Laatokan pohjoisrannalla sijaitsevan Impilahden Pitkärannan kylästä. Hänen tuotantonsa koostuu pääosin maisema- ja asetelmamaalauksista. Teoksiin on ikuistettu Lataokan maisemia, kotikylän rantoja ja valamon luostarisaarten pyhiä paikkoja.

Grigor Auer rakennutti Pitkärantaan alunperin kesäkäyttöön tarkoitetun kotiateljeen, josta muodostui monen suomalaisen ja venäläisen taiteilijaystävän vierailupaikka. Aeur oppaanaan ja ateljee tukikohtanaan taiteilijavierailijat tekivät maalausmatkoja Valamoon ja Laatokan kallioisiin lahdelmiin.

Maailmanhistorian pyörteet sotineen vaikuttivat Auerin perheen elämään. Vuoden 1917 Venäjän vallankumouksessa Auer menetti Pietarin kotinsa irtaimistoineen. Toisen maailmansodan päättyessä hän joutui sanomaan lopullisesti hyvästit myös synnyinseudulleen, rakkaalle Laatokalle ja Pitkärannan kodille. Auer asui ensin evakkona Pohjois-Karjalassa ja asettui lopulta Espooseen. Elämänsä aikana Auer matkusteli paljon – Italian Positano ja Capri muodostuivat tärkeiksi kiinnekohdiksi 1950-luvulla.

Laatokan maalari on ensimmäinen tutkimukseen perustuva näyttely Grigor Auerin tuotannosta. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös kirja.