Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Ulla Vaajakallio, Aadam nimeää eläimet, 1982.
Ulla Vaajakallio, Aadam nimeää eläimet, 1982.

Tulkoon Sinun Valtakuntasi – Suomen ikonimaalarit ry:n 30-vuotisjuhlanäyttely

13.3.–30.4.2006

Suomen Ikonimaalarit ry on perustettu vuonna 1976 Suomessa toimivien ikonimaalauksen harrastajien yhdyssiteeksi sekä ortodoksisen ikonimaalausperinteen vaalimiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi. Jäsenet, joita on noin 200, koostuvat harrastelijoista ja ammattitaiteilijoista. Kaikille on yhteista halu oppia yhä paremmin tuntemaan sitä maailmaa, jossa ikonit ovat syntyneet ja jonka kuvailmaisuun ne kuuluvat. Kaikki näyttelyn ikonit ovat yhdistyksen jäsenten maalaamia. Näyttelyssä on esillä myös ulkomaisten opettajien maalaamia ikoneita, joiden vaikutus näkyy suomalaisten maalareiden töissä.

Ikoni ymmärretään perinteisesti Kristuksen, Jumalanäidin, enkelien, pyhien ihmisten ja pyhien tapahtumien kuvaksi. Ikoni esittää kuvana sen, minkä kirkko esittää sanoina. Nuo sanat muodostuvat raamatun teksteistä sekä hymnografiasta, joka on Kirkon tulkinta raamatusta. Sanat ovat tarkoin valittuja. Siksi myös ikonin on oltava ilmaisussaan tarkka ja uskollinen sanalle. Taiteilijan vapaus ikonitaiteessa on siten hyvin säädeltyä.

Nyt esillä oleva näyttely pyrkii hahmottamaan kuvan ja sanan liittoa pelastushistoriassa eli siinä tapahtumien ketjussa, joka alkaa maailman luomisesta ja päätyy Jumalan iänkaikkiseen valtakuntaan tuonpuoleisessa. Jokaisen ikonin tai ikoniryhmän yhteydessä esitetään ne sanat, joita ikoni kuvaa. Näyttelyssä esitetään myös useita samasta aiheesta kertovia ikoneja. Näin on mahdollista nähdä, miten sama aihe voidaan kuvata toisistaan poikkeavasti. Maalarin taidot ja värisävyjen valinnat vaikuttavat niin ikään ikonin lopputulokseen. Ikoni maalataan käsitellylle puulaudalle munatemperatekniikalla

- Merja Merras, dosentti, Suomen Ikonimaalarit ry:n puheenjohtaja.