Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Kuvituskuva, taidemuseon logo

Tiina Nevalainen ja Merja Sirkiä – Maisemaa

9.2.–17.3.2002

Maisemaa on kahden riihimäkeläisen taidemaalarin, Tiina Nevalaisen (s. 1967) ja Merja Sirkiän (s. 1952), yhteisnäyttely. Näyttelyssä kohtaavat kahden maalaustemperamentiltaan hyvin erilaisen taiteilijan teokset, joiden maisema-aiheissa on kuitenkin lähemmin tarkasteltuna yllättäviäkin yhteensattumia.

Tiina Nevalaisen värikkäät, voimakkaan valoisat maalaukset ovat syntyneet Espanjan matkan jälkimainingeissa. Lennokkaasti työstetyt maalaukset rakentuvat maisemista, joihin on usein tullut mukaan satunnaisesti kohdatut ihmiset. Teokset ovat syntyneet ympäristön tarkkailun tuloksena, turistin silmin. Ihmiset ovat selvästi havaittavia, mutta kuitenkin maisemakokonaisuuteen sulautuvia. Teoksista välittyvät tunnelman tallentamisen tarve, tekemisen into mutta samalla rento huolettumuus.

Merja Sirkiän maisemat ovat mietiskeleviä ja ajoittain sisäänpäin kääntyneitä. Syvänväriset sielunmaisemat ovat kasvaneet menetyksen synnyttämien tunteiden pohjalta. Teoksista välittyvät voimakkaasti vaihtelevat tunteet, syvät varjot ja kirkkaat valot. Kokonaisuudet muodostuvat maisemien ja muistojen fragmenteista. Liikkumattomuus yhdistettynä voimakkaasti pyörivään liikkeeseen vie vesipyörteen tapaan katseen ja ajatuksen syvälle muistojen maisemiin ja maailmaan.

Tunnelman erilaisuudesta huolimatta Tiina Nevalaisen ja Merja Sirkiän näyttelyssä olevia teoksia yhdistää voimakas maalauksellisuus, joidenkin muotojen samankaltaisuus ja toistuvuus sekä erityisesti sinisen värin korostuminen. Katselija voi taiteilijoiden teosten äärellä ihmetellä värimaailman ja aiheen muuntumiskykyä tunteiden ja tunnelmien tulkkina.

Kummatkin taiteilijat ovat valmistuneet Lahden taideinstituutista ja kuuluvat Suomen taidemaalariliittoon (kokelasjäsen), Riihimäen kuvataiteilijoihin ja Ars Häme -yhdistykseen. Kummatkin ovat toimineet myös kuvataiteen opettajina.