Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Tuija Lampisen teos Kerros kerrokselta vuodelta 2016.
Tuija Lampinen, Kerros kerrokselta, 2016.

Tuija Lampinen – Kerros kerrokselta

17.6.–13.9.2017

Riihimäellä asuvan kuvataiteilija Tuija Lampisen (s.1955) näyttelyssä Kerros kerrokselta (17.6.–13.9.2017) nähdään teoksia useammalta vuosikymmeneltä, 1990-luvulta näihin päiviin saakka. Lampisen maalausten aiheena on usein ihminen: ajan kuluminen, lapsuus, arjen tapahtumat, ulkopuolisuus, muistot, muisti ja sen katoaminen. Teokset syntyvät kerroksellisesti erilaisten vaiheiden; valintojen, poistojen ja lisäysten kautta.

Tuija Lampisen 1990-luvun loppupuolen ja 2000-luvun alun maalauksissa hallitseva väri on aniliininpunainen. Maalaukset koostuvat ohuista kerroksista ja aiheet ovat pääasiassa kasviaiheita. Harmaa väri eri sävyineen on kulkenut Lampisen maalauksissa kauan mukana. Harmaita teoksia maalatessaan taiteilija aloitti useimmiten kirkkailla väreillä, pesi sitten värin pois tärpätillä, karsi ja maalasi uudelleen. Ajan kuluessa taiteilija ei enää pessyt väriä pois, vaan harmaiden väripintojen alle jäi toisia kerroksia pysyvästi talteen.

Viimeisen kahden vuoden aikana Tuija Lampinen on maalannut turkooseja teoksia. Turkoosien maalausten päälle taiteilija on maalannut harmaita kerroksia jättäen kuitenkin turkoosin värin näkyviin.

Maalauksissani olen usein käsitellyt ihmisen ulkopuolisuutta, sivullisuutta ja olemassaolon rajallisuutta.

Punaiset maalaukset ajoittuvat aikaan, jolloin lapseni olivat pieniä. Pieni tyttö toi vahvasti mukanaan muistot omasta lapsuudestani. Tuoksut ja värit kulkevat rinnakkain ja kumpikin muistuttaa ihanasta ajasta, mutta myös jännityksen ja pelon tunteista.

Muistojen tärkeys korostui myöhemmin, kun keskustelut äitini kanssa palasivat useimmiten samoihin tuttuihin tapahtumiin ja maisemiin ja ihmisiin. Nykyhetki jäi muistojen ulkopuolelle. Vuoden 2015 keväästä aloin maalata turkooseja töitä. Koen värin valona, joka antaa voimaa ja keventää. Töissäni ajalla on keskeinen merkitys.

Tiedostamaton, mutta yhtälailla tietoinenkin värinvalinta on kiinnostavaa, väri yllättää ja kietoutuu ajatuksiin.

Koen maalausten sisällön hyvin henkilökohtaiseksi, mutta toisaalta tavalla tai toisella jokaista meitä koskettavaksi.

Maalaus on prosessi johon sukeltaa. Se etenee erilaisten vaiheiden ja valintojen kautta. Maalattava aihe muotoutuu asioista, jotka maalausta aloittaessa ovat tärkeitä ja akuutteja. Asioista, jotka vievät ajatukset ja pakottavat käsittelyyn. Aika muokkaa ajattelu- ja työskentelytapaani, hitaus suhdettani maalattavaan aiheeseen. Työskentely etenee kerros kerrokselta jättäen alleen edelliset kerrokset, ja ajan, joka juuri oli, mutta jota ei enää saa takaisin.

- Tuija Lampinen