Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Kuvituskuva, piirros

Artic Inua – Arktisen henki

14.1.–4.3.2001

Riihimäen taidemuseossa avataan kiehtova eskimotaiteen näyttely, jossa on esillä vuolukivipiirroksia ja -veistoksia, luuveistoksia, mursun syöksyhampaille tehtyjä kaiverruksia, piirustuksia, grafiikkaa ja rituaalinaamioita.

Näyttely on läpileikkaus elokuvaohjaaja Markku Lehmuskallion kokoelmasta, jota hän on kerännyt ymmärtäen, samaistuen ja myötäeläen kahdenkymmenen vuoden ajan. Kokoelmaan kuuluu Kanadan ja Grönlannin inuittien, Alaskan yupik-eskimoiden ja Siperian tshuktshien taidetta.

Arktisella alueella asuvien ihmisten elämä on yksinkertaista ja vaatimatonta, länsimaisin silmin katsottuna jopa köyhää ja virikkeetöntä. Ihmisten sisäinen elämä on kuitenkin rikasta. Autiolta ja karulta vaikuttava elinympäristö on täynnä henkiä, jotka säätelevät ihmisten käyttäytymistä ja heidän suhdettaan luontoon ja yhteisöön.

Arktisen alueen ihmisten rikas sisäinen elämä ilmenee heidän taiteessaan. Kuvanteko on aina kuulunut heidän elämäänsä. Aikaisemmin kuvat tehtiin käyttö- ja rituaaliesineisiin luonnonhenkien suopeuden ja metsästysonnen saamiseksi. Tämän päivän eskimoiden elämäntavassa tapahtuneet suuret muutokset ovat tehneet kuvanveistosta myös elinkeinon. Kuvan muuttuminen myytäväksi taiteeksi on tapahtunut osittain länsimaisen vaikutuksen ansiosta. Itse teokset kuitenkin kuvaavat edelleen tekijöidensä sisäistä maailmaa, ja välittävät kiinnostavalla tavalla tietoa eskimoiden perinteisestä maailmankuvatsa, nykypäivästä sekä identiteetistä.

Näyttelykokonaisuuden on valinnut Markku Lehmuskallio, kanadalainen inuiittitaiteen tutkija Maria Routledge (National Gallery of Canada) ja Lönnströmin taidemuseo, joka on myös tuottanut näyttelyn. Näyttelykierto on alkanut Raumalta, josta se siirtyy Riihimäen taidemuseoon ja myöhemmin Salon Taidemuseoon.