Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Maija Vainonen Grytan teos Päivän tiski vuosilta 2004–2005.
Maija Vainonen Gryta, Päivän tiski, 2004–2005.

Kotona – Maisemassa: Maija Vainonen-Gryta ja Radoslaw Gryta

11.9.–11.12.2005

Kuvanveistäjä Maija-Vainonen Grytan (s. 1948) ja kuvanveistäjä Radoslaw Grytan (s. 1955) Riihimäen taidemuseon yhteisnäyttely Kotona – Maisemassa muodostuu kahdesta toisiaan täydentävästä kokonaisuudesta: Maija Vainonen-Grytan Kotona ja Radoslaw Grytan Maisemassa -näyttelyosuudesta. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan näyttelyluettelo, johon Tutta Palin ja Lars Saari ovat kirjoittaneet tekstit.

Maija Vainonen-Grytan näyttelykokonaisuuden teemana on koti. Sen keskeiset elementit, kaapit, tekstiilit ja taikina, liittyvät elämän jokapäiväiseen ylläpitämiseen ja järjestämiseen. Yleispäteväisyydestään huolimatta ne ovat voimakkaan materiaalisia ja henkilökohtaisesti esitettyjä. Taiteilija muun muassa kutsuu näyttelyvieraat astumaan sisälle installaatioon, joka jäljentää hänen oman keittiönsä luonnollisessa koossa. Siinä missä monumentalisoitu taikina elää ja hengittää, liinavaatekaappi valkeine keittiöpyyhkeineen edustaa arjen pysäyttämistä: ylevöitettyä tilaa, jossa ihanteellinen puhtaus ja järjestys tavoiteaan ainakin hetkellisesti. (Tutta Palin)

Radoslaw Gryta kertoo omasta Maisemassa näyttelyosuudestaan: Maisemassa muodustuu veistokoknaisuudesta. ”Iso puunrunko”, ”Valtava kivi” syntyivät kaipauksesta kuulla entisajan valtavien puiden huminaa. ”Yksinäinen kivi metsässä” melkein puhuu, tai sitten sen hiljaisuus on korvia särkevä. Uusimmat teokseni ovat pieni askel kohti ”vuoren” rakentamista.