Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Lennart Segerstrålen teos Kaksi kurkea vuoldeta 1932.
Lennart Segerstråle, Kaksi kurkea, 1932. Öljy kankaalle. Riihimäen taidemuseo, Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelma.

Siivekäs paluu, kevät saapuu

17.2.-22.4.2018

Riihimäen taidemuseo vastaanottaa kevään näyttelyllä Siivekäs paluu, kevät saapuu. Näyttely keskittyy maalausten ja veistosten myötä kevääseen ja lintujen paluumuuttoon, siihen hetkeen, jolloin kevät saapuu muuttolintujen mukana.

Siivekäs paluu, kevät saapuu -näyttelyssä tavoitellaan sitä tunnelmaa, hetkeä jolloin suuret lintuparvet ja kurkiaurat lentävät paluumuuttoaan takaisin Pohjolaan soille, erämaajärviin ja meren rantakallioille. Luonto heräilee välitilassaan ja talvi taittuu hiljalleen kevääseen. Lumi on vasta sulamassa kevätauringon lämmöstä.

On suuri, vuosisatojen ajan samanlaisena toistunut paluumuuton aika: metsähanhet, laulujoutsenet ja kurjet palaavat takaisin tutuille soille, pelloille ja metsälammille. Osittain sulaneen järven jään reunalle ovat saapuneet ensimmäiset telkät ja sorsalinnut. Kevät näyttää ensimmäisiä merkkejään – tuoksuu keväältä.

Siivekäs paluu, kevät saapuu -näyttelyssä on esillä lintu- ja kevätaiheisia maalauksia ja veistoksia, kaikkiaan nelisenkymmentä teosta pääosin Riihimäen taidemuseon Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelmasta. Esillä on maalauksia lukuisista lintuaiheistaan tunnetulta Lennart Segerstrålelta (1892–1975) sekä mm. Lopen ja Hirvijärven maisemia maalanneelta Kaapo Wirtaselta (1886–1959). Veistoksia on mm. eläinaiheisiin keskittyneeltä kuvanveistäjä Jussi Mäntyseltä (1886–1978). Yksittäisiä teoksia on esillä esimerkiksi Marcus Collinilta, Wäinö Hämäläiseltä, Juho Kyyhkyseltä, Eero Nelimarkalta, Pekka Haloselta ja Mikko Oinoselta.

Näyttelyssä nähdään myös muutama Suomen Metsästysmuseosta lainaksi saatu täytetty vesi- ja rantalintu. Tärkeänä elementtinä on näyttelyyn varta vasten toteutettu äänimaisema, jonka on suunnitellut ja toteuttanut Eeli Helin.

Näyttelyyn liittyy myös osallistava osuus. Näyttelyvieraat voivat osallistua näyttelyyn piirtämällä piirroksen linnusta tai linnuista: juuri paluumuuttaneesta linnusta tai muista linnuista, joko vapaamuotoisesti piirtäen tai lintutieteilijän tai eläintieteellisen kuvittajan tarkkuudella (lyijykynällä, mustalla tussilla tai vastaavalla 13,5 x 13,5 cm kokoiselle valkoiselle paperille). Taidemuseossa paikanpäällä toteutetut tai postitse lähetetyt nimellä merkityt piirrokset asetetaan harkinnan mukaan osaksi näyttelykokonaisuutta. Jos lentäviä lintuja esittäviä piirroksia tulee runsaasti, kootaan niistä erillinen ”muuttolintuparvi”. Piirrokset voi lähettää osoitteeseen: Riihimäen taidemuseo, Temppelikatu 8, 11100 RIIHIMÄKI. Kuoreen merkintä ”Muuttolintu” ja paikkakunta josta piirros lähetetään. Piirroksia ei palauteta.

Jo ensi päivinä olemme nähneet lumoavia näkyjä – hanhia, joutsenia ym. ihailtavia luontokappaleita. Ajattele, että päivää ennen tänne tuloani neljänkymmenenkolmen joutsenen parvi oli nähty ulapalla. Se oli ollut tavattoman kaunis näky. Sain joka tapauksessa nähdä yksitoista kerralla. Ympäri Ahvenanmaan rannikkoa löytyy matalia hiekkasärkkiä ja rantaniittyjä, joita hanhet keväisin suosivat matkallaan pohjoiseen.

- Lennart Segerstråle 2.5.1914 Ahvenanmaa, Jomala