Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Mustavalkoinen koiraa esittävä valokuva Vilja Tammisen näyttelystä Baskervillen koira.
Näyttelystä Baskervillen koira, Vilja Tamminen.

Poseerauksia – Pilvi Ojala & Baskervillen koira – Vilja Tamminen

14.1.–2.3.2003

Riihimäen Taidemuseo aloittaa vuoden 2003 kahden nuoren taiteilijan yhteisnäyttelyllä. Pilvi Ojala (s. 1973) on valmistunut Kuvataideakatemista vuonna 2001. Hän asuu Helsingissä, mutta on viettänyt lapsuutensa Riihimäellä. Vilja Tamminen (s. 1972) on Lopella asuva valokuvaaja, joka valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2001.

Poseerauksia

Näyttelyni koostuu kahdesta aihepiiristä, jotka liittyvät kiinteästi toisiinsa. Olen maalannut klassisia esittäviä veistoksia erilaisiin ympäristöihin sijoitettuna. Tarkoitukseni ei ole kuitenkaan jäljentää teoksia sellaisenaan, vaan hahmojen avulla pyrin kuvaamaan ihmisten välisiä suhteita ja niiden joskus koomisiakin piirteitä. Veistokset kuvaavat myös erilaisia rooleja, joissa esinnymme tai odotuksia, joiden mukaan tahtomattakin käyttäydymme.

Toinen itselleni merkityksellinen aihepiiri, jonka parissa olen työskennellyt jo useamman vuoden, on ihmisen rakentama ympäristö, erityisesti Pietarissa. Minua kiinnostaa omasta totutusta arkkitehtuuristamme poikkeava värimaailma, muotokieli ja koristelu. Maalaan omakohtaisesti koettuja matkakuvia, joissa tunnelmalla on suuri merkitys. Nämä kuvat muodostavat ikään kuin maalausten roolipelien kulissit.

- Pilvi Ojala, akvarelleja

Baskervillen koira

Baskervillen koira on tarina kummituskoirasta. Valokuvanäyttelyni on satu, jossa koiralla on oikeus olla petomainen, taruolennon kaltainen eläin. Sadussa mikään ei ole totta, mutta valokuva taas kertoo totuudesta. Mielikuvitus elää sadun ja toden välillä.

Valokuvissani on mukana koirien lisäksi kuvia paikoista, joihin liittyy voimakkaasti historiaa. Vaikka tapahtumapaikat ovat autioituneet, niiden mystiikka on edelleen aistittavissa. Esimerkiksi linnarauniot, vanhat puut ja metsä muodostavat kulissit esittämälleni tarinalle, jossa pääosassa ovat erilaiset koiraolennot. Voimakkaasti kokemani tapahtumapaikat on valokuvattu Suomessa, Virossa, Tanskassa, Saksassa ja Irlannissa. Ole hyvä ja astu sisälle satuun, joka on samalla dokumentti toisesta todellisuudesta.

- Vilja Tamminen, valokuvia